2016-05-18

Oraşe europene - Tg.Jiu






Oraşe europene - Roma


Roma
      Roma este capitala Italiei.
      Situat pe malul fluviului Tibru, orașul are o istorie îndelungată fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice și a Italiei moderne.
      Roma are o populație de 2.923.000 persoane. Aria metropolitană are o populație de circa 4 milioane de locuitori. Este capitala regiunii Lazio și a Provinciei Roma. Primarul Romei este Ignazio Marino.
      Roma este un important centru turistic. Printre monumentele cele mai  faimoase se numără Colosseumul
și Columna lui Traian. 
      O enclavă a Romei este și statul Vatican , un teritoriu suveran al Sfântului Scaun situat într-un cartier roman. Este cel mai mic stat din lume, și capitala singurei religii care are reprezentație înNațiunile Unite (ca un stat observator non-membru).
      Roma, Caput mundi („Capitala lumii”), la Città Eterna („Orașul etern”), Limen Apostolorum („Pragul apostolilor”), la città dei sette colli („Orașul celor șapte coline”) sau, pur și simplu, l'Urbe(„Orașul”), este profund modernă și cosmopolită. 
      Ca unul dintre puținele orașe mari ale Europei care a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial relativ puțin afectat, centrul Romei rămâne renascentist și baroc în esența sa. Centrul Istoric al Romei. Este pelista patrimoniului mondial UNESCO.
Denisa Lăcătuş, clasa a VI-a B  

(Informaţii de la wikipedia.org;  imagini de pe Internet) 
      

Oraşe europene - Londra



2016-05-11

Săptămâna Altfel, de Alina Rotariu


       Ce am făcut în Săptămâna Altfel


    Luni am  fost la Cornăţel.  Am vazut: cai, ponei, iepuraşi, păuni, vaci, măgari si multe alte animale. Îmi plac animalele. Sunt frumoase şi îmi place să le mângâi. Eu nu am animale acasă dar aş vrea. 
      Marţi am fost în vizită la Trans Agape. Este o firmă de panificaţie. Am vazut cum se face painea bună, cum se fac fursecuri, prăjituri, covrigei. Am văzut şi un aparat de preparat aluatul, dospitorul.
      Miercuri am stat la şcoală. Ne-am jucat şi am pictat nişte desene. Am mers şi la bibliotecă. am vorbit despre cărţi. Am văzut cum sunt aranjate în rafturi.


      Joi ne-am jucat cu un puzzle. A fost foarte frumos. Îmi plac jocurile.

Vineri am fost la teatru cz doamna învăţătoare. Doamna de la teatru ne-a arătat păpuşile. Ne-a lăsat să mânuim păpuşile. A fost foarte frumos. 

Alina Rotariu, clasa I
     



Despre Săptămâna Altfel, de David Govoreanu


      Săptămâna Altfel a fost una deosebită pentru toţi. am Făcut multe activităţi frumoase.

      La ferma şi Şcoala Cornăţel am fost în prima zi. Am văzut animale.
      Am văzut: cai, măgari, ponei, căţei, peşti, vaci, găini, un, curcan o căprioară, păuni, şi iepuraşi. Mi-au plăcut cel mai mult caii.

      Marţi am fost la Trans Agape. Am văzut cum se face pîinea. Şi am mai văzut cum se fac tăiţeii. Am văzut un mixer mai mare pe care îl folosesc acolo. Oamenii erau îmbrăcaţi în alb.

      Miercuri am făcut în performer şi ne-am jucat. Joi am făcut la fel şi ne-am jucat.

      Vineri am fost la teatru. M-am uitat la jocurile de acolo şi m-am uitat la păpuşi. A fost foarte frumos.


              Govoreanu David Gabriel, clasa I

Săptămâna Altfel, de Enrique Roman



În Săptămâna Alfel am mers în multe locuri.

În prima zi am mers la Cornăţel şi am văzut Ferma. Acolo trăiesc multe animale. Am văzut păuni, cai, gâşte, raţe, măgari, vaci. I-am dat de mâncare la un păun. Le-am dat şi la raţe şi la mai dat şi curcanilor de mâncare.

În a doua zi am mers la Trans Agape şi am văzut cum se prepară pâinea şi prăjiturile.  Oamenii erau îmbrăcaţi în halate albe. Ei ne-au arătat ingredientele pâinii.

În a treia zi am stat la şcoală şi am văzut cum este la bibliotecă. Copiii de la clasa a doua s-au jucat şah şi noi am citit o carte.

În a patra zi ne-am jucat cu un puzlle. Apoi am pictat ceva frumos.

În a cincea zi ne-am dus la teatru. Am văzut cum se mânuiesc păpuşile. Păpuşile erau înbrăcate în costume frumoase. Ne-am mai şi distrat şi am făcut activităţi pentru copii.
Andrei Enrique Roman, clasa I