2014-10-30

Legenda lui Jack'o'Lantern


Legenda lui Jack'O'Lantern


      Cel mai faimos simbol al Halloween-ului este dovleacul scobit, purtând o lumânare aprinsă. Acest obicei a fost adus în America de emigranții irlandezi și are la bază o legendă destul de cunoscută.


      Legenda spune că un om pe nume Jack l-a înșelat pe Satana. Când a murit, nu putea merge în rai, deoarece păcătuise, și nici în iad, fiindcă îl supărase pe Satana. Atunci, acesta i-a dat un cărbune aprins așezat într-un nap scobit ca să îi lumineze drumul prin întuneric, în așteptarea Judecății de Apoi. 

      Când au ajuns în America, irlandezii au adus cu ei acest obicei, însă au folosit un dovleac, deoarece era mai mare și mai ușor de scobit decât napul. 
      De aici s-a născut dovleacul scobit ca simbol al Halloween-ului.

de Lorena Solomon, clasa a IV-a



2014-10-29

Aspecte de toamna, de Andrei Silea


Aspecte de toamnă

Toamna vântul bate tare şi merele cad și perlele. Eu cu tata mergem în fiecare zi să le  adunăm.
Odată, l-am întrebat pe tata:
- De ce trebuie să cadă merele din copaci?
Tata mi-a răspuns:
- Dacă nu ar cădea merele nu am avea cu ce să facem compot.
Am tăcut şi am adunat merele. 
A trecut o oră și a început să ningă din senin. Au venit toţi prietenii mei şi m-au chemat afară pe uliţă, la joacă. 
Dupa ce am venit, zăpada s-a topit și s-a transformat într-o ploaie. Apoi a început furtuna și un copac al vecinului s-a dărâmat.
Câteodată toamna e tristă și nu putem sta mult pe afară.

 de Silea Andrei, clasa a V-a   


Dialog de toamnă, de Mădălina Chiriță



Era o zi frumoasă de toamnă.
Soarele cu norii povesteau.
Povesteau despre cât de frumoasă este toamna.
- Bună, norilor!
- Bună, soare!
- Ce faceți aici, norilor?
- Eram și noi în plimbare!
- Va rog să plecați !
- Dar de ce ?
- Pentru că aduceți cu voi ploaia!
- Atunci….. la revedere!
- Poate ne mai vedem!
- La revedere!

de Mădălina Chiriță, clasa a V-a 

 

Toamna, de Alex Macrea



Toamna

      Este o zi frumoasă de toamnă. Frunzele colorate făceau covoare măiestre, vântul era cât se poate de domol, dar cam pe la amiază norii s-au înfuriat și a început să plouă cu găleata. 

      Copacii cei ruginii erau triști și s-au gândit să facă o adunare:      - Copacilor, haideți să facem o adunare ca să ne protejăm merele de ploaie!
      - Desigur, trebuie să protejăm și păsările !

      Și-au adunat crengile laolaltă formând o ”umbrelă” de frunze și ramuri. Și, în același timp protejau și merele și păsările dar făceau și o potecă întunecată.      După ploaie, oamenii s-au gândit să culeagă fructele ca data viitoare să nu se mai piardă recolta.

                               Poveste de Alex Macrea, clasa a V-a





Halloween, de Laura Sitov / desen Cristian Hociota


Halloween

        De Halloween toți oamenii se îmbracă în costume înspăimântătoare care sa te sperie. 
        Este o sărbătoare foarte frumoasă. În România nu se sărbătorește dar se sărbătorește în alte țări străine, de exemplu: America, Dubai și altele.
       În America, familiile își împodobesc casele cu decorațiuni ca: dovleci sculptați, măști înspăimântătoare, fantome, lumânări, și altele. Apoi, copiii merg din casă în casă și întreabă -trick or treat-. Sunt serviți cu bomboane.
       Simbolul Halloween-ului este dovleacul sculptat. Câteodată, la școală, sculptăm și noi dovleci dar anul acesta nu vom face.  
   

Laura Sitov Elena,  clasa a V-a


desen de Cristian Hociotă, clasa a IV-a



Despre Halloween, de Victor Murdășan


Despre Halloween

          Halloween-ul este o sărbătoare a toamnei. Cuvântul vine din engleză ”all hallows even” și înseamnă ”sărbătoarea tuturor sfinților”.
          Se sărbătorește în noaptea de 31 octombrie.
          Simbolul Halloween-ului este ”Jack-o-lantern”, dovleacul sculptat ce are în interior o lumânare aprinsă. 
          În țări ca Anglia, Irlanda, America, Canada, Puerto Rico s-a creat o adevărată tradiție. Copiii se îmbracă în costume vrăjitoare, mumii, fantome, schelete sau alte personaje înspăimântătoare și merg din casă în casă să ceară bomboane. Și noi, românii, facem asta, dar în Ajunul Crăciunului. 
          Câteodată, în orașe mari se organizează și petreceri.

                                       de Victor Murdășan, clasa a IV-a

   
Desen de Alesia Murdășan, clasa pregătitoare


Poveste de toamna, de Laura Sitov


Poveste de toamna

      Este o zi frumoasă de toamnă. Frunzele ruginii cad frumos pe jos, formând un covor multicolor.

      Eu și cu prietena mea Denisa mergem în parc. In drum spre parc  ne-am întâlnit cu Flavia, prietena noastră. Flavia ne-a invitat să mergem cu ea la dansuri. Noi am acceptat dar am zis :
      - Stai să ne întrebăm părinții!
      - Bine, aștept. 

      Noi ne-am întrebat mamele și ele au zis că putem merge. Apoi am mers toate trei la dansuri.       
      A fost cea mai frumoasa zi și mă  bucur  că  am  petrecut-o cu prietenele mele.

Laura Sitov Elena, clasa a V-a


Toamna, de Lorena Sandu


Toamna

Ce frumos că a început toamna. Copiii sunt bucuroși că au început  școala.
Doamna învățătoare îi întreabă pe copii:
          - Cum  a fost în vacanţă, copii?
Copiii răspund:
           - Ne-am distrat de minune.
Dintr-odată, a început ploaia. Copiii se întreabă:
           - De ce a început  ploaia ?
           - Ploaia a început ca să ude florile. A răspuns ploaia.
    Ce frumos a fost astăzi. O zi de toamnă ca în cărțile pentru cei mici.
                                                                                                                                             de Lorena Sandu, clasa a III-a

2014-10-16

ZEN - Vanatoarea de comori


Treasure Hunt... prin Palat

Poate cea mai interesantă activitate din cadrul Zilei Educaţiei Nonformale a fost Vânătoarea de comori organizată prin Palatul Copiilor.

Vânătoarea / Concurs a avut
ca scop identificarea şi promovarea cercurilor din Palatul Copiilor Sibiu şi stabilirea unor relaţii de prietenie între copiii participanţi la acestea.

Concursul a îmbinat ingeniozitatea, creativitatea și spiritul de echipă
Concurenții au trebuit să dezlege misterele "ascunse" în spatele indiciilor lăsate de organizatori, să treacă de numeroase probe incitante și distractive la finalul cărora au găsit "comoara".

La Start s-au aliniat 11 echipe, de vârste şi interese diferite. Fiecare echipă a fost formată din 2 copii, participanţi la acelaşi cerc, fraţi, prieteni sau simpli parteneri de joc.
Pe parcursul jocului au "vizitat" cercurile de Informatică, Teatru de revistă, Ecoturism, Chimie, Engleză, Spaniolă, Teatru, Engleză, Ceramică, Civilizaţie românească, unde au fost "supuşi" unor probe specifice: să recunoască piese ale costumului popular românesc, să interpreteze o poezie, să improvizeze un dans, să răspundă la întrebări de cultură generală, să deseneze cu ajutorul calculatorului, să rezolve rebusuri, etc.

Membrii echipelor şi-au evidenţiat aptitudinile necesare rezolvării probelor: inteligenţă, perspicacitate, simţ practic, intuiţie, dispoziţie de joc, etc.
Probele au fost amuzante, ele fiind "descoperite" de concurenţi pe parcursul jocului şi rezolvate în echipă. 





La Final, toţi am fost câştigători şi ne-am bucurat să aflăm mai multe lucruri despre Palatul Copiilor Sibiu.

Mulţumim de participare tuturor concurenţilor şi profesorilor coordonatori de cercuri: Lorelei Ghazawi, Cristian, Casandra Vidrighin, Doina Solomon, Ibi Cristea, Roxana Teleabă, Violeta Solomon. 

Mulţumim şi părinţilor care au fost alături de noi.

Credem că a fost un eveniment reuşit şi sperăm să îl putem repeta cât de curând.


Coordonator activitate, 
prof. Violeta Solomon

2014-10-15

Despre proiectele noastre


Dragi copii și părinți, 

       Un nou an școlar a început la Palatul Copiilor și, încă o dată, dorim să vă mulțumim pentru interesul acordat activităților cercului nostru - Civilizație românească / Reviste școlare.
       Începem cu forțe proaspete, mult entuziasm și, mai ales, multă încredere că lucrurile pe care le vom realiza împreună ne vor aduce satisfacții și multe împliniri. 

       Printre proiectele pe care le vom desfășura anul acesta, vă prezentăm unul special, realizat cu sprijinul Asociației Ateliere fără Frontiere (București) și Vodafone România, prin programul ”Toți copiii au dreptul la educație IT”.

    Apelul la proiecte ”Toți copiii au dreptul la educație IT”, organizat de Asociația Ateliere Fără Frontiere, cu sprijinul Fundației Vodafone Romania are drept obiectiv identificarea și echiparea  proiectelor structurilor ce folosesc materialul informatic ca mijloc de educare și formare pentru copii și tineri din România. Prin valorizarea celor mai bune proiecte, apelul Toți copiii au dreptul la educație IT are drept misiune multiplicarea bunelor practici și promovarea acestora în cadrul rețelei formate din laureați și parteneri.

       Proiectul prezentat de noi, Tehnici moderne in redactarea revistelor școlare” s-a bucurat de aprecierea juriului și a fost selecționat de către comisia de selecție. Pentru punerea lui în practică vom beneficia de 2 pack-uri informatice complete, oferite ca donație de structurile organizatoare ale programului.

       Proiectul se va desfășura în perioada octombrie 2014 - iunie 2015, în cadrul cercului de Civilizație românească & Reviste școlare.  

    Proiectul “Tehnici moderne în redactarea revistelor școlare” îşi propune îmbunătățirea calității procesului instructiv-educativ extrașcolar prin folosirea unor mijloace moderne IT&C cu scopul de a educa media populația de vârsta școlară din Sibiu și împrejurimi.
       Nevoie de educație în mass-media și jurnalism este destul de mare, majoritatea copiilor de vârstă școlară folosind calculatoare în viata de zi cu zi însă doar cu scop recreațional. Noi ne propunem să extindem interesul acestora și să îi educăm în a folosi aceste mijloace moderne pentru studiu, informație și auto-educație. Pe viitor, considerăm că aceste cunoștințe le vor folosi pentru a deveni buni profesioniști și a se integra mai bine pe piața muncii.
       În domeniul redactării revistelor școlare avem o experiență amplă, acest cerc funcționând de peste 15 ani. De-a lungul timpului am editat mai multe reviste școlare și din anul școlar 2012-2013 revista noastră a devenit online, putând fi accesata de oricine și oriunde (http://impreunatogether.blogspot.ro/)


       Pentru realizarea revistei folosim echipamente IT din dotarea Palatului și, din partea Ateliere fără Frontiere, vom primi, ca donație, 2 pack-uri IT recondiționate. 
       Echipamentele donate vor fi folosite și pentru realizarea unor activități conexe – proiecte școlare europene, parteneriate cu școli din țară și străinătate, multe din acestea necesitând prezența copiilor în același timp, în fața unor computere.

      Mai multe despre programele ”Ateliere fără frontiere” și cum puteți beneficia de ele puteți afla de aici:


      Mulțumim pentru interesul acordat activităților cercului nostru și vă așteptăm la Palatul Copiilor Sibiu.

prof. Violeta Solomon

2014-10-11

ZEN 2014 - Prima mea piñata


Prima mea piñata

Un alt atelier interesant a fost cel în cadrul căruia am învăţat cum să facem o piñata.
Va întrebaţi ce este o piñata?

Ei bine, o piñata este un obiect de forma rotundă, din carton sau papier mache, împodobit cu hârtie colorată sau franjuri.
Interiorul este gol şi se umple cu bomboane sau mici cadouri.Poate avea diverse forme: sferă, animale, flori, oameni, etc.

Pentru copiii din Spania sau America Latină, nu există aniversare reuşită fără o piñata. La sfârşitul petrecerii, aniversatul loveşte piñata, legat la ochi, până se sparge. Din ea se revarsă bomboane şi cadouri pentru invitaţi. 

Am învăţat şi noi cum să realizăm o piñata şi sperăm că ea va fi un element central al viitoarelor noastre aniversări.



Atelier coordonat de prof. Violeta Solomon, cercul de Limba spaniolă



ZEN 2014 - Atelier de bratari impletite


Iata un scurt film realizat la primul atelier din cadrul Zilei Educatiei Nonformale, atelierul de impletit bratari din ata.


Ne-am distrat, am invatat si am creat bratari frumoase pentru noi sau pentru prietenii nostri.

Te asteptam si pe tine la urmatorul atelier!!!


Atelier coordonat de prof. Violeta Solomon, cercul de Civilizaţie românească 

2014-10-10

ZEN 2014 - Comunicare


Jocuri de comunicare



Atelier coordonat de prof. Doina Solomon
- Cercul de Informatică

ZEN 2014 - Atelier de dans modern si contemporan


Urmatorul atelier din cadrul Zilei Educatiei Nonformale a fost centrat pe dansul modern si contemporan.

Participantii au avut posibilitatea sa invete pasi de dans specifici, sa improvizeze, sa exprime libertatea spiritului creator printr-o succesiune de miscari corporale.

Prin dans, am creat povesti, am exprimat emotii, sentimente si ganduri, ne-am transformat corpul intr-un instrument modernist de lucru.

Speram ca v-a placut si, nu uitati:

Exprimati-va si voi, in pasi de dans!


Atelier coordonat de prof. Ibolya Cristea, cercul de Teatru de revistă / Dans


2014-10-07

Ziua Educatiei Nonformale la Palat


În octombrie nonformalul iese în stradă!
Sau, mai precis, vine la Palatul Copiilor, un loc dedicat, zi de zi, timpului liber al copiilor.
10 - 11 octombrie 2014, două zile ca oricare altele sau…
O ZI CÂT DOUĂ
în care vă propunem să promovăm împreună educaţia nonformală!
La... ZIUA EDUCAŢIEI NONFORMALE!

De ce? Pentru că vrem să facem cunoștință publicului larg cu
educația nonformală
Unde?   La sediul nostru din strada Constitutiei, nr. 2
Când? 10 și 11 octombrie 2014 (și noaptea dintre)
Cine? Oricine este interesat de activităţile noastre. Adică TU!
Cum? Prin activități organizate în cadrul cercurilor noastre
în aceste două zile (și o noapte).