2014-02-27

Ne jucam, reciclam si traditii invatam!



Vine primăvara! 

Ştim cu toţii! Pentru noi, mari şi mici, primele zile ale primăverii stau sub semnul mărţişorului, a bucuriei şi dragostei pentru natură.

Ne-am gândit să sărbătorim şi noi primele semne ale primăverii printr-o activitate creativă şi educativă ce ne-a dat multe satisfacţii.

Astfel, am învăţat să facem mărţişoare, folosind materiale pe care le aveam "ascunse" printr-un coltisor. 
Iată câteva din mărţişoarele realizate de noi şi imagini din timpul activităţii.


Sperăm să vă placă! 






Legenda Babei Dochia ilustrata


Legenda Babei Dochia

Baba Dochia  simbolizează unul dintre cele mai importante mituri românești. Se spune că numele provine din calendarul bizantin, care pe 1 Martie celebra Sfânta Martiră Evdokia.

O legendă românească spune că Dochia era fiica regelui dac Decebal, de care s-a îndrăgostit Traian, împăratul Romei şi cuceritorul Daciei. Urmărită de trupele acestuia, ea se ascunde pe muntele sacru, Ceahlău, împreună cu oile. Maica Domnului o ajută 'să scape ', 'transformând-o, împreună cu turma ei, într-o stâncă.

O altă variantă povestește ca Baba Dochia a avut un fiu, Dragobete. 
Într-o zi de iarnă, Dochia i-a dat soţiei lui Dragobete un ghem de lână neagră și a trimis-o la râu să-l spele. I-a spus să nu se întoarcă până când lâna nu devine albă. Fata a încercat să spele lâna, dar în zadar: culoarea lânii rămânea tot neagră. 


Supărată, a început să plângă. Impresionat de durerea fetei, Iisus Cristos i-a apărut și i-a dat o floare roșie, spunându-i să spele lâna cu ea. Fata a pus floarea în apă, a spălat lâna și iată că lâna s-a albit. Fericită, s-a îndreptat spre casă, dar soacra sa, auzind povestea, nu a crezut-o.

Crezând că primăvara a venit deja, în zilele următoare Dochia a pornit împreună cu turma sa spre munte. Urcând, se încălzea din ce în ce mai tare şi, de aceea, Dochia și-a scos, rând pe rând, cele doisprezece cojoace pe care le purta, până a rămas fără nici unul. Deodată însă vremea s-a schimbat: a început să ningă şi totul a îngheţat. 
Dochia a înghețat şi ea, împreună cu oile sale, transformându-se în stană de piatră. 
Şi astăzi se pot vedea, pe Masivul Ceahlău, o mulţime de roci ce amintesc de Dochia şi de oile sale. 

Desenele au fost realizate de copiii de la Clasa pregătitoare a Liceului "Constantin Noica" Sibiu, sub îndrumarea doamnei profesoare Violeta Solomon.






2014-02-25

Martie, de Diana





Martisor 2014, de Sonia



Legenda lacrimioarei, de Ana şi Denisa


Legenda lacrimioarei


Trăiau odata, in mijlocul unui castel din basme, doi copii cuminţi: un prinţ si o domniţă. 

O zâna, care stătuse la căpătâiul lor când s-au născut, le dăruise tot ce avea mai frumos si mai de preţ, si copiii de rege creşteau alături, mâgâiaţi de vânt, de soare si de flori.Erau in jurul lor flori de toate culorile: maci roşii ca sângele, alături de micşuneaua parfumată si de albăstrelele „nu mă uita” ; erau trandafiri galbeni, ce păreau de ceară si gingaşii crini albi. Copiii cresteau in acea grădină minunată si tineau unul la altul cum rar s-a mai vazut ca o sora sa tina la un frate.

Dar intr-o zi posomorata, durerea intra in palatul lor plin de voie buna pana atunci. Intra sub forma unei boli nemiloase, care se încuiba in trupul fraged al domnitei, aducand dupa ea jalea în castelul acela ca din basme. Si domnita se facea din ce în ce mai plapanda, din ce în ce mai slaba, pana cand într-o zi muri.

Ochii printului, care pana atunci nu stiau sa planga, s-au umplut de lacrimi. Iar vaile rasunau de sunetul clopotelor, care ziceau parca: „A murit sora unui print”. 

Plangea printul, curgeau lacrimile din ochii copilului, pana atunci fericit, care-si petrecuse viata in mijlocul florilor, caci isi plangea surioara, tovarasa sa de jocuri si cantece. 

Dar lacrimile printului care nu mai plansese niciodata, se prefaceau in flori mici, albe ce se insirau, ca boabele de margaritar, codita suptire



Repovestita de: Marin Ana Andreea & Olariu Denisa



Labirintul dragostei



Ajut-o pe Julieta să îl găsească pe Romeo!
Crezi că te descurci?



Lorena



Legenda cameliei, de Raluca



Legenda cameliei

Legenda spune că trăia odată o fiică de împărat deosebit de frumoasă, dar singură. Numele ei era Camelia. Mare parte a timpului şi-o petrecea vorbind cu florile. Le învăţase limbajul.
În împărăţia unde domnea tatăl fetei, trăia un balaur care obişnuia să mănânce toate fetele de 14 ani. Cu cât Camelia se apropia mai mult de împlinirea acestor ani, cu atât era înconjurată de străjeri care o vegheau.
În ciuda pazei severe, la împlinirea celor 14 ani, balaurul a reuşit să pătrundă înăuntru şi s-o răpească. Urma să o aducă departe şi să o mănânce.

În drumul spre locul unde locuia balaurul, Camelia imploră florile de pe pajiştile pe unde trecea să o salveze, transformând-o în floare. Florile i-au ascultat dorinţa: au transformat-o într-o floare fină şi delicată pe care balaurul a scăpat-o din gheare.
Cum a atins pământul, floarea a prins rădăcini. A făcut să răsară noi şi noi flori, în cele mai variate culori şi forme… cameliile.


Repovestita de Aftenie Raluca Stefana


Legenda lalelei, de Evelina



Legenda lalelei


          Conform unei legende, un tânar pe nume Farhad 
se îndragostise de frumoasa Shirin, o prin'es[ dintr-un regat îndepărtat.
      
           Atunci când frumoasa Shirin a fost ucisă, Farhad a 

luat calul favorit şi a pornit în goană spre ea. Dar s-a prăbuşit de pe o stâncă şi şi-a găsit şi el moartea.

           Din fiecare picătură de sânge cursă, a răsărit câte o floare roșie de lalea - simbol al dragostei perfecte și pasionale.

           De atunci laleaua înflorește primăvara în anotimpul învierii naturii, atunci când este multă dragoste și pace.

Repovestita de Evelina Voicu    
    

Legenda crinului, de Alex Macrea


Legenda crinului

         Pe vremuri, exista o vrăjitoare care, dacă atingea un om, omul respectiv se transforma în piatră, iar dacă atingea un copil, copilul se transforma în crin.

         Pe vremea aceea, trăiau doi fraţi: un băiat şi o fată. Într-o zi, fata s-a dus să culeagă flori iar vrăjitoarea a transformat-o într-un crin. 

         Baiatul s-a dus la Zâna Florilor şi aceasta i-a dat o floare care putea să îi salveze sora. Zâna i-a dat o floare care putea să dezlege orice vrajă a vrăjitoarei. 

         Băiatul s-a dus la fată şi a dezlegat vraja, dar când încercau să fugă, vrăjitoarea i-a transformat pe amândoi în câte o floare albă, cu miros îmbietor. În acelaşi timp, vrăjitoarea a dispărut într-un nor de fum.

         Pe ruinele palatului au rămas doar două flori albe. Erau cei doi fraţi, prefăcuţi în crini.


Repovestita de Alex Macrea           



Traditii de Dragobete



Tradiţii româneşti de Dragobete

De Dragobete, oamenii  dau iubitelor lor câte un mic cadou.
Îmbrăcaţi de sărbătoare, fetele şi flăcăii se întâlneau în faţa bisericii şi plecau să caute prin păduri şi lunci, flori de primăvară şi făceau coroniţe pentru fetele din sat.
Unii tineri îşi crestau braţul în formă de cruce spuneau că sunt fraţi şi surori de cruce, iar după acest jurământ se spune că de atunci încolo se ajutau unii pe alţii.
O altă tradiţie spune că femeile nu au voie să lucreze în această zi, iar dacă această tradiţie nu era respectată nu le mergea bine tot anul.
In acelaşi timp, bărbaţi nu aveau voie să supere femeile, deoarece şi lor nu le mergea bine tot anul.



                     Vă urez citire plăcută!
                                                                                         Cu mult drag,
Lal Mihaela

Dragobete


Dragobetele

Dragobetele este  o sărbătoare de origine dacică.
Este considerată echivalentul sărbătorii Valentine's Day.
Se spune că denumirea de Dragobete are o vechime în jurul a 170-180 de ani.
Se sărbătoreşte în multe locuri din România, pe 24 Februarie.  În această zi băieţii şi fetele trebuie să glumească şi să fie fericiţi. Dacă sunt fericiţi vor fi îndrăgostiţi tot timpul anului.
Semnificaţii: renaşterea naturii, Dragobetele ca protector al păsărilor.
Alte denumiri populare ale sărbătorii: "Cap de primăvară, "Cap de vară", "logodnicul păsărilor", "Sânt' Ion de primăvară".

Ema Stoica        

Fișier:Traditii Dragobete1.jpg
Foto: Hora de Dragobete" (wikipedia)


2014-02-11

Poezie de Ziua indrăgostiţilor


De Ziua îndrăgostiţilor

Astăzi este primăvară,
E foarte frumos afară,
Dragobetele-a venit
Şi pe toţi ne-a înveselit.

Fetele sunt fericite,
De azi sunt îndrăgostite.
Ciocolată şi-un parfum
Baieţii le-a aduc acum.
 
Îngerul dragostei a coborât,
În inimi el a pătruns!
Cu toţii suntem fericiţi
De iubire copleşiţi!

Diana şi Evelina


Gaseste diferentele - de Ana


Găseşte cele 15 diferenţe dintre imaginile de mai jos!



Ana Andreea Marin

Cadouri de Valentine's Day



Gaseşte diferenţele


Pentru Ziua îndrăgostiţilor, adică Valentine's Day, 
îţi propun un mic joc.
Găseşte cele 15 diferenţe dintre imaginile de mai jos.
Succes!



Denisa Olariu           


Cum sarbatorim Valentine's Day


Valentine's Day în Europa

Ziua Sfântului Valentin este cunoscută în toata lumea ca fiind o sărbătoare a iubirii. Se celebrează pe data de 14 februarie în toata lumea.

In continuare vă vom prezenta  cum se sărbătoreşte Ziua Sfântului Valentin în Europa.


În  Franta, Valentine's Day este cunoscută simplu drept „Saint-Valentin”. Băieţii dau în această zi fetelor ciocolată şi bileţele de dragoste.


        În Danemarca şi Norvegia 14 februarie este cunoscută ca „Valentinsdag”. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulți oameni își fac timp pentru a petrece într-un mod romantic cu partenerul de viaţă sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.


       În Suedia este numită ziua tuturor inimilor. Nu este o sărbătoare oficială. 


În Slovenia un proverb spune că Ziua Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, aşa că pe 14 februarie plantele şi florile încep să crească. Ziua îndrăgostiţilor a fost sărbătorită ca ziua în care încep lucrările în vii şi pe câmpuri.
                                 

Raluca Aftenie şi Alex Macrea