2013-07-15

Concursul National "Europa de mâine" - liceu


           In perioada 6-10 iulie, Palatul Copiilor Sibiu a participat la Concursul National "Europa de mâine", secțiunea liceu, cu un echipaj format din 4 eleve de la cercul de Civilizație românească - Reviste școlare, coordonator prof. Violeta Solomon.

         Concursul "Europa de mâine", ajuns la ediția a X-a, este a aplicație a Programului National Educație pentru Cetățenie democratica, implementat în instituțiile de învățământ din Romania începând cu anul 2003. Programul urmărește,  în plan formal și nonformal, sa sprijine conștientizarea importantei ECD, a rolului acesteia în promovarea cetățeniei
active și responsabile. In același timp, oferă factorilor de decizie, experților în educație  cadrelor didactice, instrumente de sprijin în dezvoltarea unor politici și practici eficiente în domeniul ECD.



           Pentru acest concurs am pregătit, la faza județeană, o prezentare Powerpoint referitoare la Drepturile transfrontaliere europene, accentul fiind pus pe doua tematici: Accesul la securitate sociala și  Siguranța operațiunilor pe Internet. Prezentarea realizata la etapa județeană a contat in proporție de 40% din punctajul final, la aceasta adăugându-se Realizarea unui poster relevant pentru tematica menționată.
         Membrii juriului au fost dna prof. Cristina Vasilescu, dl. prof. Ioan Costea, dl. prof. Mihai Dobritoiu. Director al concursului și reprezentant al Ministerului a fost dna prof. Cristina Vasiliu, de la Palatul National al Copiilor București.
         Criteriile de jurizare au fost: relevanta prezentării din punct de vedere al relaționării cu tema data; gradul de documentare; identificarea și selectarea informațiilor
relevante; abilități informaționale; originalitate și creativitate.

          Au fost prezente 15 echipaje din mai multe județe ale tarii: Sibiu, Suceava (2), Constanta, Dolj, Vâlcea, Bistrița, Timiș, Prahova, Gorj, Satu Mare, Călărași, Teleorman, Alba, Hunedoara.

          Iata câteva imagini din timpul pregătirilor și prezentării finale:










                 In paralel a fost organizat un curs de Prim-ajutor, susținut de reprezentanți SMURD.   





                 Mulțumim organizatorilor pentru momentele deosebite petrecute împreună și 
așteptăm noi provocări!


Ana Maria Bordea, Palatul Copiilor Sibiu

Iata si un material video cu prezentarea noastra:






Concursul National "Europa de mâine" - gimnaziu


          In perioada 2-6 iulie, Palatul Copiilor Sibiu a participat la Concursul National "Europa de mâine", secțiunea gimnaziu, cu un echipaj format din 4 eleve de la cercul de Civilizație românească - Reviste școlare. Echipajul a fost coordonat de dna prof. Violeta Solomon.

         Concursul "Europa de mâine" este a aplicație a Programului National Educație pentru 
Cetățenie democratica, implementat în instituțiile de învățământ din Romania începând cu anul 2003. Programul își propune promovarea ECD în educația formala și nonformala, prin dezvoltarea de curriculum pentru clasele I-XII și a unui curriculum pentru activități de educație 
nonformala în cadrul Palatelor și Cluburilor copiilor din țară.

       
      La aceasta ediție au participat nu mai putin de 14 echipaje, demonstrând atât cunoștințe 
specifice domeniului, cât mai ales dorința de a afla lucruri noi, curiozitate, creativitate 
și ingeniozitate. Județele reprezentate au fost: Sibiu, București, Bistrița, Constanta, Vâlcea, Gorj, Dolj, Prahova, Brașov, Bihor, Teleorman, Suceava, Mehedinți.

           Pentru faza națională  am realizat o prezentare power point referitoare la drepturile transfrontaliere europene - servicii medicale în străinătate  drepturile pasagerilor, drepturile consumatorilor. 
           Aceasta prezentare a contat în proporție de 40% din punctajul final, pentru restul de 60% am realizat un poster pe aceeași tema. Posterul a trebuit prezentat cât mai atractiv, pentru a susține informațiile conținute dar și pentru a pune în valoare propriile aptitudini. 

            Pentru noi a fost un concurs deosebit, am petrecut clipe minunate alături de organizatori și de celelalte echipaje, ne-am făcut multi prieteni și, mai ales, ne-am bucurat de vacanta.

            Un moment deosebit l-a constituit orele de prim-ajutor susținute de dl. doctor Grosoșiu, din partea SMURD. Copiii din tabără au fost extrem de încântați de ceea ce au învățat și vor fi pregătiți  în caz de nevoie.




Ioana Bordea, Palatul Copiilor Sibiu

Aspecte din timpul pregătirilor pentru concurs:





Si rezultatul muncii noastre:



Iata si un video cu prezentarea noastra. Speram sa va placa!