2013-04-29

Tu ce ai fi răspuns?


Tuturor elevilor care au răspuns ca în exemplul de mai jos, li s-a dat nota 4, deşi ar fi meritat 10...
 
Tu ce ai fi răspuns ?

- In ce batalie a murit Alexandru Macedon?
- In ultima sa batalie.

- Unde a fost semnata Declaratia de Independenta?
- In josul paginii.

- Care este cauza principala a divortului?
- Casatoria.

4. Ce nu se poate manca la micul dejun?
- Pranzul si cina.

- Cu ce se aseamana o jumatate de mar?
- Cu cealalta jumatate.

- Cum poate un om sa reziste opt zile, fara sa doarma.
- Foarte simplu - doarme noptile.

- Cum se poate ridica un elefant, cu o singura mana?
- Nu veti gasi nicaieri un elefant cu o singura mana.

- Daca ai avea trei portocale si patru mere intr-o mana
si patru portocale si trei mere in cealalta mana, ce ar insemna ca ai?
- Niste maini foarte mari.

- Daca la opt oameni le-au fost necesare 8 ore ca sa cladeasca un zid,
cat timp le-ar trebui la patru oameni sa faca acelasi lucru?
- Nici un pic de timp - zidul a fost deja facut.

- Cum poti arunca un ou pe o pardoseala de beton, fara sa crape?
- Pardoseala de beton e greu de crapat.




Primăvara


             Într-o zi frumoasă de primăvară ghiocei ieşau la suprafaţă. Soarele strălucea pe cerul albăstriu. Păsările se întorceau în cuiburile lor. Ana se duse în grădina bunicilor. Ea strângea flori pentru părinţii ei. 
               Se întâlnise cu prietena ei.Aceasta spuse;
               - Bună,Alexandra.
               - Bună.
               - Vrei să aduni flori cu mine?
               - Da.
         Acestea au strâns panseluţe şi giocei. Se întrebau dacă le vor plăcea mamelor.  S-au decis să le strângă şi bunicelor. Bunicelor le strâng margarete. Acum le duc bunicelor şi mamelor. Acestea sunt impresionate de munca lor.
          Ce frumos a fost!   




Cum sărbătorim primăvara
Tradiţia populară românească sărbătoreşte primăvara printr-o serie de manifestări mai mult sau mai puţin tradiţionale. Dintre acestea, amintim: Dragobetele - 24 februarie, Mărţişorul - 1 Martie, ziua Mamei – 8 Martie.

Dragobetele se sărbătoreşte în fiecare an în data de 24 februarie. Este o sărbătoare asemănătoare  cu Sfântul Valentin american. De Dragobete baieţii îşi sună colegele de şcoală, liceu, servici pentru a le transmite un mesaj de iubire şi prietenie.
Mărţişorul se sărbătoreşte în fiecare an în primele zile ale lui Martie. Copiii şi adulţii sărbătoresc această zi oferind un obiect simbolic numit marţişor. Mărţişoarele sunt oferă fetelor de către băieţi. Mărţişorul este un simbol al primăverii şi poate avea diferite forme: ghiocel, coşar, floare, trifoi cu patru foi, potcoavă. Acest obiect este însoţit de un şnur alb şi roşu. Roşul simbolizează sângele şi albul înseamnă zăpada.
Ziua mamei se sărbătoreşte în fiecare an la data de 8 martie. Bărbaţii oferă femeilor cadouri şi le urează : ,,La mulţi ani!”. Şi copiii oferă cadouri mamelor şi le urează:,,La mulţi ani!”.

Frăţilă Andrei, clasa a IV-a, Liceul „C.Noica”

De ce zăpada este albă?

          Dacă te-ai intrebat şi încă nu ai aflat de ce zăpada este albă, atunci citeşte legenda de mai jos şi spune-le-o și altora.
          Cu multă vreme în urmă, după ce Dumnezeu a terminat de făcut Pământul cu toate ale lui și oamenii și cele patru anotimpuri, le-a dat drumul peste lume și i-a spus zăpezii să meargă la flori să-și ceară culoarea. 
          Pe rând, zăpada a trecut pe la toate florile pământului, dar niciuna nu a vrut să-i dea culoarea ei. 

          Numai ghiocelul, mic, delicat, aparent firav şi subtirel, dar rezistent şi puternic, a fost de acord să-i dea din culoarea lui. Drept răsplată pentru dărnicia lui, ghiocelul a fost binecuvântat de Dumnezeu ca el să fie prima floare care anunţă primăvara. 



Primăvara, natura se trezeşte la viaţă

       Anul acesta, primăvara a venit mai devreme. Natura străluceşte luminată de mantia soarelui. Bolta albastră se oglindeşte între ramurile copacilor. Câmpurile se pregătesc să  înflorească. Vîntul bate lin. 
         Zilele sunt mai lungi şi mai frumoase. Pe câmpia înflorită, copiii culeg florile minunate. Aceştia sunt bucuroşi de venirea primăverii. Păsările se întorc înapoi din alte ţări. Zăpada s-a topit. Totul e ca în vis.                            
          Razele soarelui încălzesc toată natura. Crengile maro se înverzesc. Florile apar pe câmpul verde.
       Primăvara este cel mai frumos anotimp. 

        

Denis Martiniuc


Costumul popular românesc

           Costumele populare românești sunt foarte importante pentru români. Unii oameni de la sate încă mai poartă costume tradiționale românești.
     
           Există o mulțime de modele de costum popular, în funcție de zona folclorică.

           În Transilvania predomină culoarea neagră. Femeile poartă ie albă cusută cu modele ornamentale negre, fustă albă, catrință neagră, batic pe cap, iar bărbații poartă pantaloni albi, cămașă albă, pantofi negri și pălărie. 
Portul de Săliște a pătruns aici la sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind preluat și dezvoltat într-o variantă locală.

         În Moldova costum popular bărbătesc este format din: brâu, pălărie, pantaloni albi, cămașă albă și pantofi negri.
           La femei, cămașa este încrețită la gât și are mâneca croită din gât. Brâul țesut este lung de 2 metri, cu o lățime de 8-12 cm și se înfășoară de 2-3 ori pe după mijloc. Încălțămintea caracteristică este opinca.
            La bărbați, cămașa cu mânecă largă. În picioare poartă călțuni de pănură sau de piele. În general, culorile sunt puternice, în trecut predominând roșu, iar mai de curând culoarea neagră. 
          
                    Denis Martiniuc, clasa a V-a

Marius Costea


Activitatea mea preferată

              Săptămâna "Să știi mai multe, să fii mai bun" este o săptămână în care elevii din România nu fac lecții, în școli se organizează multe activități plăcute, excursii, multe tabere, activități artistice și vizite la muzee.


             Noi, clasa a IV-a A de la Liceul Teoretic “Constantin Noica” din Sibiu, am avut ocazia de a participa împreună cu doamna învățătoare și cu elevii de la clasa pregătitoare, la diferite activități. 


             Una din cele mai frumoase activități a fost vizita la Zoomania. Zoomania este un magazin de animale aflat în Promeda Mall din Sibiu. Magazinul este organizat pe următoarele secțiuni: petshop, animale, librărie. 



             În magazin am putut vedea: câini, pești, papagali, șerpi, veverițe, hamsteri, iguane, broscuțe țestoase, arici, șopârle, porcușori de Guinea, etc. Toate erau foarte fericite și își așteptau, nerăbdătoare, noii stăpâni.

             Am aflat de la cei care lucrau acolo multe lucruri interesante despre animale. Ni s-a spus că un câine poate trăi între 15-20 de ani și că există peste 200 de rase de pisici. 
            Am aflat cu ce se hrănesc aceste animale dar și curiozități din viața lor.

            Unii dintre colegii mei au spus că le-au plăcut animalele și că își vor lua și ei în viitor.


            Ce frumos a fost la Zoomania!

                                                             Marius Costea, clasa a IV-a A


Alexandra Baboi



Săptămâna
"Să ştii mai multe, să fii mai bun!"

                În perioda 1-5 aprilie, toate şcolile din România au organizat o săptămână în care elevii împreună cu învăţătorii (diriginţii) organizează activitaţi extraşcolare. 
                Eu şi colegii mei din calasa a V-a am fost marţi la Muzeul de arme şi trofee de vânătoare. Aici am vazut multe păsări uriaşe de care nu ştiam şi care au trăit chiar la noi în ţara. Am văzut şi alte animale împăiate cum ar fi: urşi, râşi, cerbi, porci mistreţi.  
               Deasemenea, am văzut şi cuţite preistorice cu care strămoşii noştri vânau animale pentru a supravieţui. 
               Însă uimirea mea a fost aceea când am văzut manechine care arătau ca nişte africani, iar în aceeaşi încăpere era şi o piele de zebră. 

              După ce am vizitat muzeul am mers în drumeţie în Parcul Sub Arini pentru a observa natura. Dar înainte de a observa venirea primăverii, unii din colegii mei au stat puţin în locul de joacă. 
              În săptămâna "Să ştii mai multe, să fii mai bun!" ne-am distrat dar, în acelaşi timp, am şi învăţat lucruri noi.

                                 Alexandra Baboi, Liceul "C.Noica" Sibiu 


2013-04-22

Scoala altfel


Săptămâna "Să știi mai multe, să fii mai bun" este o săptămână care a fost organizată pentru a şti mai multe şi pentru am fi mai buni.
Vineri ne-am dus la muzeul de vânătoare. Acolo am aflat că Muzeul de Vânătoare poartă numele uneia dintre personalitățile importante ale oraşului Sibiu de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea: colonelului August von Spiess, vânător al Casei Regale a României în timpul regelui Ferdinand I.

 Deschis în anul 1966, muzeul a fost primul cu acest profil la nivel naţional, fiind găzduit în reşedinţa Von Spiess, donată de fiicele colonelului în acest scop. Colecţia cuprinde un număr de aproximativ 1600 piese. Acolo am văzut urşi, capre, păsări, şi chiar câini împăiaţi.
În spatele clădirii se află o curte amenajată în scopul relaxării în aer liber şi pentru desfăşurarea activităţilor de educaţie ecologică a elevilor, cu atât mai mult cu cât găzduieşte un câine, peşti şi o broscuţă ţestoasă.
Mie mi-a plăcut foarte mult această săptămână pentru că acum chiar ştim mai multe şi suntem mai buni.
                                                                  Nemeş Lavinia-Elena